Maó, Menorca, Illes Balears - 27 a 30 d'abril de 2017 - Català
  Exposició Menorca Talaiòtica
 
 
 
Congrés de prehistòria i protohistòria
de la Mediterrània occidental
Vida i mort durant el segon i el primer mil·lenni aC
 
 
LOGO
       

Presentació

El segon i el primer mil·lenni abans de la nostra era representen, a la Mediterrània occidental, una etapa d'efervescència cultural.

A la fi del iii mil·lenni aC, les comunitats calcolítiques es van obrint pas cap a l'edat del bronze, en un procés en el qual s'intensifica el creixement demogràfic, la complexitat social i les relacions comercials. Processos de canvi social que tenen un reflex directe en els espais domèstics, la vida quotidiana i per descomptat en el món funerari.

 


Poblat argàric de Peñalosa, Baños de la Encina, Jaén. Fotografia: Proyecto Peñalosa
En el marc de la Mediterrània occidental, cultures com l'argàrica, Cogotas, etc., conviuen cronològicament amb societats més senzilles a les illes Balears. Així, alguns trets culturals que tendeixen a desaparèixer del continent durant el segon mil·lenni, com el megalitisme, sobreviuran a Menorca i donaran lloc a les navetes d'enterrament, exclusives de l'illa. Un fenomen paral·lel s'observa a Sardenya, on les tradicions megalítiques donaran lloc a les tombe dei giganti.

El bronze final suposa l'inici dels canvis que produiran el fenomen més significatiu de la prehistòria de les illes Balears: la formació de la cultura talaiòtica a Mallorca i Menorca, que implica la creació d'una identitat cultural diferenciada per a cadascuna de les dues illes. Mentre que al llevant de la península Ibèrica les influències centreeuropees s'uneixen al creixent impacte del comerç mediterrani per crear les noves realitats socials del primer mil·lenni, a les Gimnèsies el procés de canvi cultural sembla determinat per factors bàsicament endògens.

La progressiva implantació de colònies fenícies i gregues, al llarg de la primera meitat del primer mil·lenni, precipitarà una sèrie de canvis entre les comunitats humanes de la Mediterrània occidental. A la façana mediterrània de la Península anirà prenent forma la cultura ibèrica; mentre que a Sardenya la massiva presència púnica suposa el declivi del món nuràgic.

L'inevitable enfrontament entre grecs i cartaginesos pel control de les rutes de navegació suposarà el salt dels habitants de les Gimnèsies a l'escena internacional, lluitant com a mercenaris per als púnics. Un paper que es mantindrà en el posterior enfrontament entre Cartago i Roma, que va suposar un daltabaix per a totes les comunitats de la Mediterrània occidental. El final d'aquest conflicte, amb la victòria de Roma, suposa el final definitiu de la protohistòria a tota aquesta àrea, i la desaparició de les peculiaritats culturals que s'havien gestat durant els dos mil·lennis anteriors.


Casa del talaiòtic final de Torre d'en Galmés, Menorca. Fotografia: Àngel Gomila (Menorca a la Vista 2009)

Aquest congrés té dos objectius: d'una banda, es pretenen posar al dia els coneixements sobre aquest període fascinant, el segon i primer mil·lenni aC, a la Mediterrània occidental, donant a conèixer els resultats de les investigacions realitzades, a les diferents àrees, durant els darrers anys. Estem segurs que els nous coneixements sobre la prehistòria de les illes Balears, que s'insereix precisament en aquest període cronològic, tindran un paper clau en el debat sobre els processos de canvi social que sorgiran en el marc d'aquesta trobada. D'altra banda, el congrés pretén potenciar la candidatura de Menorca Talaiòtica a patrimoni de la humanitat, la qual suposa un gran repte no només per al patrimoni menorquí sinó per al conjunt de la seva societat. Així doncs, la realització d'aquest congrés s'inscriu en el programa d'activitats organitzades per a aquesta candidatura.

 

 
Organitza: Consell Insular de Menorca     Universidad de Granada     Ateneu de Maó     Museu de Menorca     IME     logoTalaiotica
Col·laboren: Conselleria de Transparència, Cultura i Esports  UCM  UAM  UB  UAB  UIB  UDL  Universidad Jaen
UDL  UDL  UDL 


Fons Menorquí de Cooperació - Carrer de la Pau, 21 - Baixos 07750 - Ferreries - Menorca

971 37 35 09 - Fax: 971 37 36 12 - Contactar